Kikapcsolódás
a Zemplénben

Összegyűjtöttünk neked néhányat a Zemplén legérdekesebb programlehetőségeiből. Neki vághatsz várkalandoknak, indulhatsz gyalogtúrára, megcsodálhatsz kiállításokat és részed lehet sok-sok izgalomban. Az itt felsoroltakon túl megannyi program kínálkozik, amiben segítségedre lehet


Pálházi erdei kisvasút
Ez a zempléni hegyek közötti kisvasút a legrégebbi működő kisvasutak közé tartozik. Különlegessége az egyre beszűkölő völgyben vezető vonala, melynek Kőkapu megállóhelyénél a kő kapu sziklájába vájt alagúton halad át, egy nagyszerű fekvésű vadászkastély alatt.
További információkat 
ITT találsz a kisvasútról.

Füzér vára
A csodálatra méltó természeti környezetben fekvő Füzér Vára egyike az ország kevés olyan magánföldesúri várának, melyről nagy valószínűséggel állítható, hogy már a tatárdúlás előtt állt. A füzéri várhegy Magyarország 7 természeti csodájának egyike, amely Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Zempléni-hegység legkeletibb részén, egy meredek oldalú vulkáni kúpon található.
További információkat
ITT találsz Füzér csodás váráról.

Boldogkő vára
A Zempléni táj egyik magányos hegyén áll Boldogkő vára. Állandó programok és kiállítások mellet egyéb rendezvényeknek is otthont ad. Falairól csodálatos kilátás nyílik a látnivalókban gazdag környezetre, ahol változatos igényeket is kielégítő szállások és vendéglátóhelyek találhatók.
További információkat 
ITT találsz a várról.

Regéc vára,
ahol gyermek éveit töltötte II. Rákóczi Ferenc. A vár Öregtornyában négy szinten fedett kiállítótér, a vár történetét és a váréletet bemutató multimédiás eszközök és csodálatos panoráma, melyek mellett jelenleg a reneszánsz palotaszárny újjáépítése zajlik, hogy hamarosan azt is megcsodálhassák a Regécre érkezők.

További információkat ITT találsz a várról.

Zemplén Kalandpark, Sátoraljaújhely
Kihagyhatatlan élmény program, ahol fiatalok és idősebbek, baráti társaságok és családok egyaránt egy felejthetetlen napot tölthetnek el.
Az alsó állomáson bob pálya, libegő, mászófal központ, ökoturisztikai központ, a középállomáson kalandtúra pálya, sípályák, tanösvény, tubby pálya, játszótér, a hegytetőn pedig extrém átcsúszó pálya, kabinos kötélpálya, kilátó és Magyar Kálvária biztosítja az egész napos kikapcsolódás lehetőségét.
További információkat
ITT találsz a kalandparkról.

Rákóczi Múzeum, Sárospatak
A sárospataki vár hazánk egyik legépebben fennmaradt késő reneszánsz épületegyüttese, mely fénykorát a XVII. században a Rákóczi-család uralma alatt élte. A Vörös-torony kőfaragványai a késő reneszánsz építészet reprezentáns darabjai. Tokaj-Hegyalja szőlészetét és borászatát bemutató kiállításunk az egyik pinceágba vezeti a látogatókat.
További információkat
ITT találsz.

Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei, Sárospatak
A Tudományos Gyűjtemények a Tiszáninneni Református Egyházkerület intézménye, a Sárospataki Református Kollégium keretei között működik. A reformáció során létrejött Kollégium hagyományai határozzák meg szellemiségét. Részlegei: nagykönyvtár, levéltár, múzeum, adattár.
További információkat
ITT találsz.

Tengerszem, Sárospatak
A Sárospatak közelében, a Megyer-hegyen fekvő Tengerszem hivatalosan is Magyarország legszebb természeti csodája. A tengerszemet emberkéz formálta a középkor óta, de mára a hajdani malomkőbánya és a természet lenyűgözően harmonikus egységet alkot.
További információkat
ITT találsz.

Gombos-hegyi és Kőporosi pincesor, Hercegkút
A kultúrtáj kategóriában Világörökségi címmel büszkélkedő, népi építészet remekeiként számon tartott emeletes pincesoraink különleges esztétikai látványt nyújtanak a falu két szélén - a Kőporoson és a Gombos-hegyen, ahol a gazdákkal egyeztetve pincelátogatásra és borkóstolásra is lehetőség van.
További információkat
ITT találsz.

Gombos-hegyi Kálvária, Hercegkút
A hívek összefogásának eredményeként jött létre ez a rendkívül szép vallási emlékhely. Az egyes stációk hagyományos formájúak - a Krisztus szenvedéseit elénk táró bronz domborművek Molnár Levente képzőművész kifejező alkotásai.
Utunk a három kereszthez vezet, mögötte a modern vonalú Feltámadás-kápolna, amelynek tetején Áldó Krisztus-szobor áll. Az elcsendesült lelkű látogató csodás panorámában is gyönyörködhet a kápolna mellől.
További információkat
ITT találsz.

Szirmay-Waldbott kastély, Tolcsva
Tolcsván jelenleg négy kastély kúria található, melyek közül az egyik legvonzóbb a Szirmay-Waldbott kastély. A kiállítások a kastély egykori birtokosainak, a Szirmay és a Waldbott nemesi családoknak az életét, hétköznapjait, ünnepeit mutatja be. Mindezek mellett megtekinthetjük az igazán impozáns dísztermet és könyvtár szobát és szivarszobát is.
Végül pedig ihatunk egy jó kávét a hangulatos kávézóban.
Nyitva tartás és jegyárak
ITT

Bormúzeum és Borászati Kultúra Háza, Tolcsva
A kétszintes épület földszintjén kaptak helyet a hegyaljai szőlőtermesztésnél és borkészítésnél használt korhű eszközök és kiállítási tárgyak. Az emeleti kiállító termekben pedig időszakos kiállításokat látogathatunk. A múzeumi működés mellett különböző rendezvényeknek, konferenciáknak, tréningeknek, civil összejöveteleknek ad helyet az épület.
Részletes információk
ITT

További színes programokért és látnivalókért látogass el a Zemplénikalandok.hu oldalra.